Kan jouw ‘Straks val ik door de mand’ met ADHD te maken hebben?

Je ziet een vacature en bedenkt vijf redenen waarom jij ongeschikt bent voor die functie. Zonder veel overtuiging solliciteer je, en tot je verbazing word je toch uitgenodigd voor een gesprek. Ze zullen wel te weinig reacties hebben gehad.
Als ze je na het gesprek een contract aanbieden, slaat de stress pas echt toe. Wanneer gaan ze zien dat jij het niet kunt?
Of je solliciteert sowieso niet. Want hier vinden ze je oké, maar elders gaan ze zeker opmerken dat je onder de maat presteert.

Impostor syndroom

Komt het je bekend voor? Je bent niet de enige. Sterker: het is zo’n bekend fenomeen dat het een naam heeft: impostor syndrome, ofwel bedriegerssyndroom. Je schrijft je succes toe aan mazzel, de hulp van anderen, of goed kunnen doen alsof, maar niet aan je eigen kennis, kunde en capaciteiten.
Michelle Obama – voormalig First Lady, advocate en schrijfster – lijdt eraan, en Brian May – Queengitarist en gepromoveerd astrofysicus – wacht nog steeds op het moment dat iedereen door zal krijgen dat al zijn werk niets voorstelt. Jodie Foster, actrice en regisseur, was overtuigd dat haar Oscars een vergissing waren.

Kenmerken:

  • hard werken, zodat de veronderstelde incompetentie niet opvalt
  • focussen op gewenst gedrag en gewenste antwoorden in plaats van wat je echt voelt en vindt
  • jezelf vergelijken met anderen die je altijd beter, sterker, kundiger, leuker vindt

ADHD

Wie (ondiagnostiseerde) ADHD heeft, heeft vaak ook het impostor syndrome. Want je hebt bijvoorbeeld regelmatig moeite om je werk praktisch te organiseren. Als je steeds tegen de muur loopt omdat dingen niet (goed of snel genoeg) lukken, is dat slecht voor je zelfvertrouwen. Combineer dat met het perfectionisme waar veel ADHD’ers aan lijden en je hebt een voedingsbodem voor onzekerheid.

Herken je je in dit verhaal? Mogelijk kan ik je op weg helpen naar meer rust en zelfvertrouwen. Ik ben een goed opgeleide ervaringsdeskundige coach. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail me, of gebruik de knop op mijn site om te bellen of te appen.
Ik hoor graag van je!

Wil je een wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen ADHD en impostor syndrome lezen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bel of app me!